Pasek boczny
Konto
Konto
Szukaj
Szukaj
Ustawienia
Ustawienia
Szukaj

Szukaj w:



Zaawansowane wyszukiwanie
Ustawienia
Przełącz na wersję mobilną
Motyw
Język
Portale internetowe Kissdigital.pl - rozwiązania mobilne Kofeina sklep
Projekt, budowa i promocja - budujemy kompleksowo portale internetowe w oparciu o Drupal. Zaawansowane aplikacje mobilne - bogate portfolio. Dostarczamy czystą kofeinę, z której możesz sam przygotować "energetyka" takiego jak lubisz.




Odtwarzacz mp3 w Delphi - lekcja 2
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Subskrybuj ten wątek
janex19950
Użytkownik
Offline

Reputacja: 0

 0     0    
1   09-07-2012, 17:33   
Edytuj ten post      Cytuj     
Jeśli na formularzu masz już ustawiony komponent TMediaPlayer
1. Umieść komponent TScrollBar możesz łatwo "dorobić" przewijanie muzyki do dowolnej pozycji.
2. Umieść na formularzu jeszcze komponent TTimer z palety System.
3. Kilknij na niego dwukrotnie i wypełnij procedurę następująco:
Kod:
procedure TForm1.Timer1Timer(Sender: TObject);
begin
  If MediaPlayer1.FileName = '' Then Exit;
  ScrollBar1.Position := MediaPlayer1.Position;
end;

4.Po czym zaznacz komponent ScrollBar i w Inspektorze Obiektów odszukaj zdarzenie OnScroll
5. kliknij dwukrotnie nań aby wygenerować procedurę obsługi zdarzenia OnScroll (wykonywanego przy przesuwaniu suwaka).
6. Procedurę uzupełnij następująco:

Kod:
MediaPlayer1.Pause;

  MediaPlayer1.Position := ScrollBar1.Position;

  MediaPlayer1.Play;

7.Teraz ważna sprawa. W procedurze otwierającej muzykę, dopisz po instrukcji MediaPlayer1.Open następującą instrukcję:

Kod:
ScrollBar1.Max := MediaPlayer1.Length;

W załączniku gotowa lekcja

Załączone pliki

.zip
Odtwarzacz - lekcja 2.zip
Rozmiar: 211,27 KB     Pobrań: 61
lukezaa
Przyjaciel
Offline

Reputacja: 46

 0     0    
2   09-07-2012, 17:35   
Edytuj ten post      Cytuj     
Zrobię taki poradnik dla C# ale dla aplikacji Metro 1
janex19950
Użytkownik
Offline

Reputacja: 0

 0     0    
3   09-07-2012, 17:41   
Edytuj ten post      Cytuj     
No no rób, cieszę się że nie tylko ja się interesuję programowaniem1
001010
Użytkownik
Offline

Reputacja: 0

 0     0    
4   20-03-2013, 12:37   
Edytuj ten post      Cytuj     
A jak dorobić do takiego playera playlistę i czas do końca granego utworu ?




Zaloguj się lub zarejestruj, aby odpowiedzieć w temacie.
Dołącz do naszej społeczności!


Zarejestruj się
Posiadasz konto? Kliknij poniżej.


Zaloguj się


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Centrum napraw komputerów Warszawa ▪ Apartamenty w Kościelisku ▪ Szkolenia dla farmaceutów ▪ Optyka myśliwska

Portal  Kontakt  Pomoc  Facebook 
© CentrumWindows
Polskie tłumaczenie © 2007-2016 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2017 MyBB Group
Biznes-Host