Pasek boczny
Konto
Konto
Szukaj
Szukaj
Ustawienia
Ustawienia
Szukaj

Szukaj w:



Zaawansowane wyszukiwanie
Ustawienia
Przełącz na wersję mobilną
Motyw
Język
Portale internetowe Kissdigital.pl - rozwiązania mobilne Kofeina sklep
Projekt, budowa i promocja - budujemy kompleksowo portale internetowe w oparciu o Drupal. Zaawansowane aplikacje mobilne - bogate portfolio. Dostarczamy czystą kofeinę, z której możesz sam przygotować "energetyka" takiego jak lubisz.




Odtwarzacz mp3 w Delphi - lekcja 2
  • 0 Głosów - 0 Średnio
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Subskrybuj ten temat
janex19950
Użytkownik
Offline

Reputacja: 0

 0     0    
1   09-07-2012   17:33   
Jeśli na formularzu masz już ustawiony komponent TMediaPlayer
1. Umieść komponent TScrollBar możesz łatwo "dorobić" przewijanie muzyki do dowolnej pozycji.
2. Umieść na formularzu jeszcze komponent TTimer z palety System.
3. Kilknij na niego dwukrotnie i wypełnij procedurę następująco:
Kod:
procedure TForm1.Timer1Timer(Sender: TObject);
begin
  If MediaPlayer1.FileName = '' Then Exit;
  ScrollBar1.Position := MediaPlayer1.Position;
end;

4.Po czym zaznacz komponent ScrollBar i w Inspektorze Obiektów odszukaj zdarzenie OnScroll
5. kliknij dwukrotnie nań aby wygenerować procedurę obsługi zdarzenia OnScroll (wykonywanego przy przesuwaniu suwaka).
6. Procedurę uzupełnij następująco:

Kod:
MediaPlayer1.Pause;

  MediaPlayer1.Position := ScrollBar1.Position;

  MediaPlayer1.Play;

7.Teraz ważna sprawa. W procedurze otwierającej muzykę, dopisz po instrukcji MediaPlayer1.Open następującą instrukcję:

Kod:
ScrollBar1.Max := MediaPlayer1.Length;

W załączniku gotowa lekcja

Załączone pliki

.zip
Odtwarzacz - lekcja 2.zip
Rozmiar: 211,27 KB     Pobrań: 59
lukezaa
Przyjaciel
Offline

Reputacja: 46

 0     0    
2   09-07-2012   17:35   
Zrobię taki poradnik dla C# ale dla aplikacji Metro 1
janex19950
Użytkownik
Offline

Reputacja: 0

 0     0    
3   09-07-2012   17:41   
No no rób, cieszę się że nie tylko ja się interesuję programowaniem1
001010
Użytkownik
Offline

Reputacja: 0

 0     0    
4   20-03-2013   12:37   
A jak dorobić do takiego playera playlistę i czas do końca granego utworu ?




Zaloguj się lub zarejestruj, aby odpowiedzieć w temacie.
Dołącz do naszej społeczności!


Zarejestruj się
Posiadasz konto? Kliknij poniżej.


Zaloguj się


Użytkownicy przeglądający ten temat: 1 gości

Centrum napraw komputerów Warszawa ▪ Apartamenty w Kościelisku ▪ Szkolenia dla farmaceutów ▪ Youboost Łukasz Wudyka

Portal  Kontakt  Pomoc  Facebook 
© CentrumWindows
Tłumaczenie © 2007-2014 Polski support MyBB
Skrypt forum MyBB, © 2002-2016 MyBB Group
Biznes-Host