Pasek boczny
Konto
Konto
Szukaj
Szukaj
Ustawienia
Ustawienia
Szukaj

Szukaj w:



Zaawansowane wyszukiwanie
Ustawienia
Przełącz na wersję mobilną
Motyw
Język



Notariusz Katowice





Problem - Restart systemu po każdym uruchomieniu
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Subskrybuj ten wątek
szymciu
Użytkownik
Offline

Reputacja: 0

 0     0    
1   22-08-2017, 15:46   
Edytuj ten post      Cytuj     
Szanowni forumowicze,

Jestem użytkownikiem komputera z Windows 10 Pro 64bit.
Jest to nowy komputer, ma tydzień, DxDiag w załączniku a tutaj krótko:
Ryzen 1800X
Gigabyte GA-AX370-Gaming K5
Radeon Pro WX5100
SSD na M.2 
Raid lustrzany z dwóch dysków 2Tb

Problem:
Po uruchomieniu komputera komputer chwilę pracuje normalnie, po czym się nieoczekiwanie restartuje.
Jeśli zacznę z niego korzystać natychmiast po zalogowaniu restart następuje szybciej.
Jeśli odczekam i uruchomią się wszystkie programy, później.
Po restarcie komputer działa 'normalnie'
BIOS wyświetla informację o skanowaniu partycji systemowej i jest ok.

Przy instalacji Windowsa miałem problem z zainstalowaniem sterowników od AMD.
Wysypywało się na sterownikach RAID.
Musiałem użyć narzędzia AMD Cleanup oraz zainstalować wszystkie sterowniki w trybie wyłączonego wymuszonego podpisywania sterowników.

Nie jestem pewien czy to RAID powoduje mój problem czy leży on gdzieś indziej.

W załączeniu dzienniki systemu z 3 ostatnich uruchomień wraz z restartem.

Pomocy! 13

Pozdrawiam serdecznie
Szymon K.

Załączone pliki

.zip
Dzienniki zdarzeń + DxDiag.zip
Rozmiar: 25,91 KB     Pobrań: 7
Andrzej.K
Moderator
Offline

Reputacja: 314

 0     0    
2   22-08-2017, 22:29   
Edytuj ten post      Cytuj     
Dziennik sugeruje problemy z obsługą dysku... np. nie można zapisać zrzutu pamięci (chociaż próba taka jest podejmowana).

Zacząłbym od sterowników, nie podoba mi się kombinowanie przy ich instalacji, to może być problem... 

Przy okazji... nie widziałem jeszcze BIOSu, a nawet UEFI (który posiadasz), który skanowałby partycje... co najwyżej poszukiwany jest loader systemu... 2
szymciu
Użytkownik
Offline

Reputacja: 0

 0     0    
3   22-08-2017, 22:52   
Edytuj ten post      Cytuj     
Sugerowane działania? 1
Andrzej.K
Moderator
Offline

Reputacja: 314

 0     0    
4   22-08-2017, 23:03   
Edytuj ten post      Cytuj     
Hmm... skoro to nowy sprzęty to nic nie stracisz robiąc reinstall.... po reinstalu skonfiguruj sieć i pozwól systemowi ściągnąć możliwie jak najwięcej sterowników automatycznie... to czego będzie brakować pobierz w najnowszej wersji ze strony Gigabyte.

Skoro podejrzewasz RAID (chociaż problem z zapisem jest na SSD) to podłącz go dopiero później...
szymciu
Użytkownik
Offline

Reputacja: 0

 0     0    
5   22-08-2017, 23:07   
Edytuj ten post      Cytuj     
Hmmm... Pomyślę, nie mam czasu w najbliższych dniach zrobić restartu. Coś się może stać jak odłączę dyski od płyty głównej? Mam tam ważne dane 11
Andrzej.K
Moderator
Offline

Reputacja: 314

 0     0    
6   22-08-2017, 23:16   
Edytuj ten post      Cytuj     
Jak odłączysz, to będą niedostępne...

Ale przyszło mi jeszcze coś do głowy... problem z zapisem zrzutu pamięci na dysk, a jednocześnie informacja o tym została zapisana -> przetestuj dobrze pamięć - MEMTEST'em.




Zaloguj się lub zarejestruj, aby odpowiedzieć w temacie.
Dołącz do naszej społeczności!


Zarejestruj się
Posiadasz konto? Kliknij poniżej.


Zaloguj się


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości



Portal  Kontakt  Pomoc  Facebook 
© CentrumWindows
Polskie tłumaczenie © 2007-2016 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2018 MyBB Group
Biznes-Host