Pasek boczny
Konto
Konto
Szukaj
Szukaj
Ustawienia
Ustawienia
Szukaj

Szukaj w:



Zaawansowane wyszukiwanie
Ustawienia
Przełącz na wersję mobilną
Motyw
Język

Wysoka jakość,szybkie terminy realizacji.Wiele modeli do wyboru.

efanshop.com


Notariusz Katowice





Problem z Internetem
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Subskrybuj ten wątek
dymcio
Użytkownik
Offline

Reputacja: 0

 0     0    
1   09-09-2016, 18:19   
Edytuj ten post      Cytuj     
Na wstępie chciał bym przeprosić jeśli nie trafiłem w odpowiedni temat ale już nie wiem gdzie szukać

Mam problem z internetem nawet nie wiem jak to opisać bo to bardzo dziwna sytuacja.
Mianowicie mam Internet LTE ( ale to nie ma znaczenia bo poprzednio używałem UPC i sytuacja była ta sama)
A wiec kartę SIM wsadziłem do routera Huawei który ma wyjścia LAN oraz generuj WiFi (ale zaznaczam że na routerze UPC sztywnym łączu jest ta sama sytuacja)
I teraz dziwna akcja kiedy sprawdzam prędkość komputerem podpiętym siecią LAN prędkość mam 10,0 Mb/s kiedy robię to na iPad poprzez WiFi prędkość jest około 40,0 Mb/s.
Odinstalowywałem sterowniki czyściłem komputer wszelkimi możliwymi programami do rejestru ccleaner etc. chyba dosłownie wszystkie możliwe przestawiałem właściwości karty na full duplex zmieniałem przewód i nadal to samo komputer po LAN max do 10, 0 Mb/s

Poniżej zamieszczam screany karty oraz testu prędkości z iPad oraz z komputera wykonane testem prędkości speedtest.net

Prędkość Komputera stacjonarnego podłączanego przewodem do LAN

resim
resim


Prędkość iPad poprzez WiFi

resim
Andrzej.K
Moderator
Offline

Reputacja: 312

 0     0    
2   09-09-2016, 18:32   
Edytuj ten post      Cytuj     
Jak widać na drugim screenie... Połączenie > Szybkość - 10 Mb/s - zatem co by tu nie czarować speedtest nie może pokazać więcej, a jeśli pokaże to znaczy że coś z nim nie tak... skoro uważasz, że powinno być więcej należy sprawdzić ustawienia/wymienić kartę sieciową/router...
dymcio
Użytkownik
Offline

Reputacja: 0

 0     0    
3   09-09-2016, 18:48   
Edytuj ten post      Cytuj     
(09-09-2016, 18:32)Andrzej.K napisał(a): Jak widać na drugim screenie... Połączenie > Szybkość - 10 Mb/s - zatem co by tu nie czarować speedtest nie może pokazać więcej, a jeśli pokaże to znaczy że coś z nim nie tak... skoro uważasz, że powinno być więcej należy sprawdzić ustawienia/wymienić kartę sieciową/router...

Andrzeju przecież i na jednym i na drugim zdjęciu wartości sa podane w Mb/s wymienić router nie doczytałeś ze na routerze z UPC miałem ta sama sytuacje ? A karta sieciowa jest na płycie głównej zintegrowana z płyta Msc Neo 3
stens
Przyjaciel
Offline

Reputacja: 60

 0     0    
4   09-09-2016, 18:51   
Edytuj ten post      Cytuj     
Widać, że karta do wymiany. Ja mam 100Mb/s i to jest typowa karta.
dymcio
Użytkownik
Offline

Reputacja: 0

 0     0    
5   09-09-2016, 18:58   
Edytuj ten post      Cytuj     
Jak wyżej
Andrzej.K
Moderator
Offline

Reputacja: 312

 0     0    
6   09-09-2016, 19:15   
Edytuj ten post      Cytuj     
dymcio napisał(a):Andrzeju przecież i na jednym i na drugim zdjęciu wartości sa podane w Mb/s
No właśnie... i jest tam 10Mb/s... jak zatem speedtest ma pokazać więcej ???
Nie widziałem jeszcze karty 10Mb/s... która przesyłałaby dane chociaż 11Mb/s a co dopiero więcej...

stens napisał(a):Widać, że karta do wymiany. Ja mam 100Mb/s i to jest typowa karta.
Może być też ograniczenie w konfiguracji... po którejś stronie... wtedy druga strona się dostosuje...
Ja np. mam kartę 1Gb... ale pokazuje 100Mb, bo router ma porty 100Mb...
dymcio
Użytkownik
Offline

Reputacja: 0

 0     0    
7   09-09-2016, 19:35   
Edytuj ten post      Cytuj     
(09-09-2016, 19:15)Andrzej.K napisał(a):
dymcio napisał(a):Andrzeju przecież i na jednym i na drugim zdjęciu wartości sa podane w Mb/s
No właśnie... i jest tam 10Mb/s... jak zatem speedtest ma pokazać więcej ???
Nie widziałem jeszcze karty 10Mb/s... która przesyłałaby dane chociaż 11Mb/s a co dopiero więcej...

stens napisał(a):Widać, że karta do wymiany. Ja mam 100Mb/s i to jest typowa karta.
Może być też ograniczenie w konfiguracji... po którejś stronie... wtedy druga strona się dostosuje...
Ja np. mam kartę 1Gb... ale pokazuje 100Mb, bo router ma porty 100Mb...

jak ograniczenie ? to na wifi nie ma ograniczenia a a po kablu jest ;-) ? na internecie z UPC innym routerze miałem to samo a tam było łącze stałe 120mb/s
Andrzej.K
Moderator
Offline

Reputacja: 312

 0     0    
8   09-09-2016, 20:12   
Edytuj ten post      Cytuj     
Łącze to możesz mieć i 100Gb... a jak karta ma 10Mb to komputer będzie pobierał max 10Mb...
Natomiast w kwestii ograniczenia... cóż... myślisz, że np. wspomniane UPC ma kilka różnych internetów u siebie żeby klientom oferować różne prędkości... internet jest ten sam, a jednak sąsiad ma więcej lub mniej od ciebie - cuda ??? 2

A na koniec zagadka....
   
Jak na porcie nr 4 wybiorę 10Mbps Half... to podłączony tam komputer będzie pobierał 60Mb ??? czy nie, bo takie mam łącze...    
A jak na karcie zmienię na 10 ??? To co będzie ???
dymcio
Użytkownik
Offline

Reputacja: 0

 0     0    
9   09-09-2016, 20:34   
Edytuj ten post      Cytuj     
karta w komputerze tak jak wspomniałem jest zintegrowana i ma przepustowość 1Gb kiedyś jak tylko zainstalowałem system to pokazywało dobrze czyli na łączu UPC około 120Mb/s około nie pamiętam dokładnie ale w tych okolicach potem nagle stało się to ze zaczęło pokazywać max 10Mb/s i skończyła mi się umowa zdecydowałem się na LTE i nadal pokazuje max 10MB/s

ps
przestawiałem te ustawienia na full duplex na 1 gbps i nic niepomaga
jeszcze jedna uwaga może pomocna będzie jak uruchamiam komputer to przez jakaś minutę nie mam internetu wogule na ikonce sieci jest czerwony wykrzyknik potem zmienia się na zółty a dopiero potem pojawia się internet
Andrzej.K
Moderator
Offline

Reputacja: 312

 0     0    
10   09-09-2016, 20:35   
Edytuj ten post      Cytuj     
dymcio napisał(a):karta w komputerze tak jak wspomniałem jest zintegrowana i ma przepustowość 1Gb

   
A to screen czyjej karty ??? Wstawiłeś go do pierwszego postu...




Zaloguj się lub zarejestruj, aby odpowiedzieć w temacie.
Dołącz do naszej społeczności!


Zarejestruj się
Posiadasz konto? Kliknij poniżej.


Zaloguj się


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości



Portal  Kontakt  Pomoc  Facebook 
© CentrumWindows
Polskie tłumaczenie © 2007-2016 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2018 MyBB Group
Biznes-Host