Pasek boczny
Konto
Konto
Szukaj
Szukaj
Ustawienia
Ustawienia
Szukaj

Szukaj w:



Zaawansowane wyszukiwanie
Ustawienia
Przełącz na wersję mobilną
Motyw
Język



Notariusz Katowice





"no bootable device" po instalacji win10 na SSD
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Subskrybuj ten wątek
Krzysiekk
Użytkownik
Offline

Reputacja: 0

 0     0    
1   06-02-2017, 17:47   
Edytuj ten post      Cytuj     
Witam jakiś czas temu zmieniłem system operacyjny windows 10 z dysku HDD na nowy dysk SSD w laptopie Acer Aspire V15 Nitro VN7. Zrobiłem to w ten sposób, że windowsowym narzędziem stworzyłem instalke na USB później zainstalowałem Windowsa na nowym dysku po czym sformatowałem dysk z dawnym windowsem.
Problem mam taki że teraz za każdym razem przy włączaniu kompa muszę wejść i wyjść z biosa żeby normalnie odpalił system z SSD. Gdy nie wejdę w biosa to windows nie ruszy a na ekranie pokaże się "no bootable device" a po ponownym wejściu do biosa na 1 miejscu będzie teraz windows boot manager zamiast dysku SSD. Po ustawieniu na 1 miejscu SSD i ponownym uruchomieniu włączy się normalnie.
Próbowałem odpiąć dysk HDD i użyć narzędzia naprawa systemu z tego pendrive'a z którego instalowałem system na SSD, lecz nie skutecznie - wyświetla się coś w stylu "nie udało się dokonać naprawy". Gdy HDD jest odpięty to w ogóle nie odpala windowsa nawet po wejściu w tego biosa.
Jakieś pomysły? 2
Andrzej.K
Moderator
Offline

Reputacja: 312

 0     0    
2   06-02-2017, 22:17   
Edytuj ten post      Cytuj     
Sprawdź czy partycja na SSD jest aktywna... coś mi się wydaje, że rozruch został na starym dysku...
Krzysiekk
Użytkownik
Offline

Reputacja: 0

 0     0    
3   06-02-2017, 23:22   
Edytuj ten post      Cytuj     
Nie wiem czy o to chodzi, ale zerknij. Wydaje mi się, że jest ok(aktywna).

Załączone pliki

   
Andrzej.K
Moderator
Offline

Reputacja: 312

 1     0    
4   06-02-2017, 23:33   
Edytuj ten post      Cytuj     
Coś mało tych partycji na tym SSD... pliki startowe zostały na starym dyku... jak instalowałeś nowy system ???
Krzysiekk
Użytkownik
Offline

Reputacja: 0

 0     0    
5   06-02-2017, 23:48   
Edytuj ten post      Cytuj     
Tym narzędziem ze strony microsoftu, że od razu na pendrive mi zgrywa bootowalnego windowsa. Da się teraz jakoś przenieść te pliki startowe?
Andrzej.K
Moderator
Offline

Reputacja: 312

 1     0    
6   07-02-2017, 10:39   
Edytuj ten post      Cytuj     
Może to: http://www.download.net.pl/jak-przeniesc...sk/n/8023/
Krzysiekk
Użytkownik
Offline

Reputacja: 0

 0     0    
7   07-02-2017, 16:10   
Edytuj ten post      Cytuj     
Zrobiłem wszystko tak jak tam jest opisane i rozwiązałem ten problem. Utworzyłem partycje EFI itd przy odłączonym dysku HDD. Teraz normalnie się już uruchamia system, pojawił się jednak następny problem. Komputer nie widzi mi w ogóle dysku HDD. Ani w "mój komputer" ani w "zarządzanie dyskami". Podłączam go dobrze, bo wyświetla się w biosie w zakładce "boot".
Edit:
Trochę nie rozumiem co się stało bo już mi widzi te partycje z dysku HDD a jedyne co zrobiłem to przeglądnąłem pliki z tego dysku w konsoli recovery. 
Dzięki za pomoc Andrzej 2




Zaloguj się lub zarejestruj, aby odpowiedzieć w temacie.
Dołącz do naszej społeczności!


Zarejestruj się
Posiadasz konto? Kliknij poniżej.


Zaloguj się


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości



Portal  Kontakt  Pomoc  Facebook 
© CentrumWindows
Polskie tłumaczenie © 2007-2016 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2018 MyBB Group
Biznes-Host