Pasek boczny
Konto
Konto
Szukaj
Szukaj
Ustawienia
Ustawienia
Szukaj

Szukaj w:



Zaawansowane wyszukiwanie
Ustawienia
Przełącz na wersję mobilną
Motyw
Język





Karta sieciowa ethernet nie ma poprawnej konfiguracji protokołu ip
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Subskrybuj ten wątek
marcinmg
Użytkownik
Offline

Reputacja: 12

11   19-01-2016, 21:26   
Edytuj ten post      Cytuj     
Ustaw dns taki jak brama albo 8.8.8.8.
Wejdź w start - uruchom cmd (albo wiersz poleceń) i wpisz ping 212.77.98.9, tym samym kablem podłącz się do drugiego komputera. Ten adres to wp.pl. Tym pingiem sprawdzasz czy to nie wina dns.
Andrzej.K
Moderator
Offline

Reputacja: 317

12   19-01-2016, 23:25   
Edytuj ten post      Cytuj     
Skoro pinguje adres IP to nie ma znaczenia jaki będzie ustawiony DNS... można też spróbować ping do bramy (ale ta nie koniecznie może odpowiadać).

Może być jeszcze problem z MAC... podawałeś przy instalacji ???
ytq
Użytkownik
Offline

Reputacja: 0

13   20-01-2016, 00:37   
Edytuj ten post      Cytuj     
Nie sądze zebym coś takiego podawał.

Zapytałem na anglojęzycznym forum i piszą zeby przeinstalować sterowniki do karty sieciowej.
http://www.tenforums.com/general-discuss...post538660

Tu inny temat z tego forum http://www.tenforums.com/network-sharing...post459537
i to samo rozwiązanie. Jutro przetestuje.
marcinmg
Użytkownik
Offline

Reputacja: 12

14   20-01-2016, 10:23   
Edytuj ten post      Cytuj     
(19-01-2016, 23:25)Andrzej.K napisał(a): Skoro pinguje adres IP to nie ma znaczenia jaki będzie ustawiony DNS...
Właśnie chodzi o to aby sprawdził czy nie ma internetu z powodu dns, jak spinguję poprawnie ten adres to znaczy, że problem z dns 1
ping 212.77.98.9 jest odpowiedź > jest internet ale problem z dns bo internet jest tylko jak podamy konkretny adres ip
ping wp.pl nie ma odpowiedzi > nie ma internetu właśnie przez problem z dns
Mówimy oczywiście o jego przypadku.
ytq
Użytkownik
Offline

Reputacja: 0

15   01-02-2016, 15:51   
Edytuj ten post      Cytuj     
Cześć,

zapomnialem napisac, maly update. Problem rozwiązany. Uruchomiłem ponownie router... 2

Dzieki za zainteresowanie tematem.




Zaloguj się lub zarejestruj, aby odpowiedzieć w temacie.
Dołącz do naszej społeczności!


Zarejestruj się
Posiadasz konto? Kliknij poniżej.


Zaloguj się


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości



Portal  Kontakt  Pomoc  Facebook 
© CentrumWindows
Polskie tłumaczenie © 2007-2016 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2020 MyBB Group