Kotecek_PL napisał(a):(...) te urządzenia będą wielkości Lumii 1520 (...)
Lumie to smartfony, a nie phablety jak Surface Phone.
Kotecek_PL napisał(a):(...) W ogóle jestem ciekaw pełnego Win 10 na takim smartfonie.
Adam Lulek napisał(a):W Surface Phone zobaczymy pewne elementy znane z pecetowej wersji Windowsa 10 oraz aplikacje, które będą zunifikowane na tablecie, smartfonie i komputerze. Microsoft chce zrobić z Windowsa uniwersalną platformę, która będzie wyglądała podobnie bez względu na urządzenie mobilne, na jakim zostanie „odpalona”.

Ostatnia nadzieja w konferencji Build do której już niespełna 4 miesiące, bo nawet w najdalej sięgających plotkach wspominano, że najpóźniej w 2018 r. zostanie zaprezentowany.
[AKTUALIZACJA dn. 13.02.2018 r.]
Wczoraj, Marek Gurman z Bloombergu, po rozmowie z pracownikami Google'a, ujawnił że Android P obsłuży urządzenia ze zginanym ekranem, w tym Samsunga Galaxy X, którego premiera (podobnie jak z resztą iPhone'a X) planowana jest na jubileusz 10-lecia serii Galaxy, czyli na czerwiec 2019 r. Już następnego dnia, dowiedzieliśmy się, że ponoć Microsoft zakończył prace nad projektem Andromeda, czyli tzw. Surface Phonem i stworzył kilka prototypów z Snapdragonem 845, baterią 5000 mAh i 7" ekranem, które teraz poddawane są testom. Można z tego wywnioskować, że tak jak napisałem wcześniej - sprawdzają go na konferencję Build. Moim zdaniem, jego premiera odbędzie się w listopadzie, a cena będzie bliska 5 tys. zł.
[AKTUALIZACJA dn. 16.02.2018 r.]
Ostatnio pokusiłem się o wysnucie przypuszczeń dotyczących daty premiery i ceny Surface Phone'a, ale nie odważyłem się napisać, że urządzenie to może tak zrewolucjonizować rynek, że Microsoft wypuszczając swój produkt, zadba o jego pełną funkcjonalność w każdym w większym obszarze świata. Jedną z ważniejszych cech współczesnych systemów operacyjnych jest sztuczna inteligencja, a w szczególności asystent głosowy. Vadim Makarenko poinformował o rozszerzeniu działania Asystenta Google'a, także w Polsce. Dlaczego znów piszę o Google? Dobrze wiemy, że w "krwiożerczym kapitaliźmie" żaden producent nie chce być gorszy. Wywrze to na Microsoft'cie presję do rozszerzenia obsługi Cortany w większej ilości regionów. Tym bardziej, że taka okazja jak wydanie Surface Phone'a wydawałaby się wręcz idealna.