Pasek boczny
Konto
Konto
Szukaj
Szukaj
Ustawienia
Ustawienia
Szukaj

Szukaj w:



Zaawansowane wyszukiwanie
Ustawienia
Przełącz na wersję mobilną
Motyw
Język








Windows 8.1: Zastanawiające działanie dysku twardego.
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Subskrybuj ten wątek
bednarzsg
Użytkownik
Offline

Reputacja: 0

 0     0    
1   13-01-2015, 13:42   
Edytuj ten post      Cytuj     
Witam wszystkich bardzo serdecznie,

Mam jakiś dziwny problem z moim dyskiem twardym, tak przynajmniej mnie się wydaję. Zakupiłem jakieś półtora tygodnia temu laptopa marki Packard Bell Acer'a i działa wyśmienicie lecz ostatnio zauważyłem, że dysk jakoś inaczej pracuje niż w moim poprzednim laptopie. Podczas pracy czasami coś bardzo cicho zgrzytnie a kiedy zostawię myszkę i powyłączam wszystkie aktywne programy (nie mówię o tych w tle, które muszą zostać włączone) to co kilkanaście sekund słychać dźwięk który przypomina mi włączanie się dysku i wyłączanie.
Chciałbym Wam przedstawić zdjęcie na którym widać wykres. Zastanawiam się czy to nie jest przypadkiem wina po stronie systemu operacyjnego. Nie znam się na komputerach ale te dźwięki kojarzą mi się jakby pojawiały się jakieś bad sectory chyba.

Proszę o logiczne wyjaśnienie tego problemu.
Pozdrawiam.

Załączone pliki

   
pionaj
Ekspert
Offline

Reputacja: 199

 1     0    
2   13-01-2015, 14:05   
Edytuj ten post      Cytuj     
jakby pojawiały się jakieś bad sectory chyba.
nic prostszego jak sprawdzić w HDTune
http://www.dobreprogramy.pl/HD-Tune,Prog...12177.html
i już będziesz coś więcej wiedzieć
bednarzsg
Użytkownik
Offline

Reputacja: 0

 0     0    
3   14-01-2015, 23:33   
Edytuj ten post      Cytuj     
Dobrze, zaraz pobiorę i zobaczę, mam nadzieję, że nie będzie żadnych problemów. Dzięki za pomoc 1
GoOx
Przyjaciel
Offline

Reputacja: 99

 0     0    
4   15-01-2015, 00:02   
Edytuj ten post      Cytuj     
Kiedy jest "ten" dźwięk to system na moment zamarza tzn. nie można uruchomić programu itd?
bednarzsg
Użytkownik
Offline

Reputacja: 0

 0     0    
5   15-01-2015, 10:22   
Edytuj ten post      Cytuj     
Właśnie o to chodzi, że działa bez zarzutu i programy się uruchamiają ale mam wrażenie jakby się wyłączał i zaraz uruchamiał. Nie wiem czemu. Zrobiłem test dysku programem HD Tune i wysyłam screeny. Ten test Benchmark ma jakieś żółte, dla mnie niepokojące kropki. Proszę o analizę.

Załączone pliki

               
pionaj
Ekspert
Offline

Reputacja: 199

 1     0    
6   15-01-2015, 15:08   
Edytuj ten post      Cytuj     
dysk ok 1 dla porównania inne zrzuty
http://dyski.cdrinfo.pl/dyski/1312-Weste...-8-SATA-II
na początek doradzam wyłączenie hibernacji,sprawdź jak sa ustawione schematy zasilania bo może tam znajdziesz odpowiedź 1
że np. przy bezczynności się hibernuje 1
bednarzsg
Użytkownik
Offline

Reputacja: 0

 0     0    
7   16-01-2015, 00:41   
Edytuj ten post      Cytuj     
A gdzie dokładnie mam taką opcję znaleźć? Nie widzę w systemie czegoś podobnego, nawet jak użyłem wyszukiwarki 1
GoOx
Przyjaciel
Offline

Reputacja: 99

 0     0    
8   16-01-2015, 00:56   
Edytuj ten post      Cytuj     
Tak dla jasności te żółte kropki to czas dostępu do dysku.



Tej opcji szukaj w planach zasilania. Najszybciej to znaleźć po prostu klikając prawym przyciskiem myszy na ikonę baterii.




Zaloguj się lub zarejestruj, aby odpowiedzieć w temacie.
Dołącz do naszej społeczności!


Zarejestruj się
Posiadasz konto? Kliknij poniżej.


Zaloguj się


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości



Portal  Kontakt  Pomoc  Facebook 
© CentrumWindows
Polskie tłumaczenie © 2007-2016 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2018 MyBB Group